LJUSMÄTNING OCH ANALYS

Ljusinitiativet utför avancerade ljusmätningar och analyser i alla typer av miljöer. Våra mätningar ger en djupgående insikt i ljusmiljöns och belysningens verkliga kvalitet och dess inverkan på hälsa, välmående och prestation. Vi bedömer även hur ljusmiljön står sig i förhållande till befintliga och kommande ljuskrav, inklusive de skärpta EU-direktiven för 2024.

Ljus påverkar mer än bara synen – det styr kroppens biologiska rytmer, energinivåer och kognitiva förmåga. Ny forskning visar att ljusets kvalitet har direkt inverkan på koncentration, inlärning och psykisk hälsa. Felaktig belysning kan bidra till trötthet, stress och nedsatt produktivitet, medan rätt ljusförutsättningar kan förbättra arbetsfokus, trivsel och företagets lönsamhet.

Ljusinitiativet genomför omfattande ljusmätningar och analyser med ett helhetsgrepp på ljusmiljön och dess påverkan på hälsa, prestation och trivsel. Vi mäter och analyserar 19 olika ljusparametrar, inklusive färgåtergivning, bländtal, subliminalt flimmer och biologisk effekt (melanopic-MEDI) – långt mer än bara ljusstyrka. Genom vår ljusanalys får ni tydliga insikter och prioriteringar för att optimera arbetsmiljön på ett sätt som gynnar både medarbetare och verksamhet.

LJUSRÅD & KUNSKAPSSPRIDNING

Vi erbjuder kvalificerad rådgivning kring belysningslösningar för alla typer av arbetsmiljöer – från skiftarbete och kontor till komplexa ljusförhållanden med brist på dagsljus. Våra rekommendationer tar hänsyn till synergonomi, hormonell påverkan, vakenhet, prestation och återhämtning.

Utöver ljusmätningar håller vi även föreläsningar och kunskapssessioner för arbetsmiljöexperter, ledningsgrupper och andra nyckelpersoner inom organisationer. Vi utbildar i ljusets påverkan på hälsa och prestation samt hur belysning kan optimeras för att skapa en mer hållbar och effektiv arbetsmiljö.

Forskare och specialister inom Ljusinitiativet har även tagit fram kunskapsunderlag för flera myndigheter om ljusets betydelse i arbetsmiljöer. Dessa finns tillgängliga för beställning.

GENOMFÖRANDE AV LJUSMÄTNING

Vi inleder med att identifiera relevanta ljusmiljöer och arbetsytor i dialog med verksamheten, utan att störa det dagliga arbetet.

Mätdata analyseras av våra specialister och sammanställs i en ljuskvalitetsrapport, där vi betygsätter belysningens kvalitet i relation till ljuskrav och eventuella upplevda besvär. Rapporten innehåller en tydlig sammanställning av objektiva ljusvärden, rekommenderade förbättringar och en sammanfattande prioriteringstabell.

Vi har tidigare genomfört djupgående ljusmätningar inom sjukvård, offentliga miljöer och industrin – med uppdrag hos bland annat Volvo Cars (labb- och kontorsmiljöer), SSAB (utvecklings- och industrimiljöer) Boliden (gruvmiljö) och Örebro Region län (tandläkarmottagningar), Abbot Scandinavia (kontorsmiljöer).

Våra ljusmätningar ger en djupgående analys baserad på vetenskap, med tydliga insikter och rekommendationer för att förbättra ljusmiljön på ett hållbart och välgrundat sätt.

Varför göra en ingående ljusmätning?

  1. Hur ligger företaget till i förhållande till rådande- och kommande krav?
    Ljusinventeringen utmynnar i en tydlig rapport som inkluderar information som visar och förklarar belysningsstatus för utvalda ljusmiljöer och ljuskällor samt redogör för vilka ljusaspekter och vilka nivåer som i dag kravställs av Arbetsmiljöverket, Svensk Standard och EU. Forskare som knutits till Ljusinitiativets nätverk har god kännedom om vilka aspekter och direktiv som kommer att skärpas inom de närmaste åren.

  2. Få tillämpbar kunskap för att kunna kravställa belysning
    Rapporten kommer ge god kunskap och insikt kring rådande ljussituation och hur den egna organisationen bör prioritera och kravställa vid kommande investeringar.

  3. Innehåller en riskanalys
    Rapporten innehåller en riskanalys med förklaringar kring mätning av synergonomi, flimmer, bländning, färgåtergivning och ljusets biologiska påverkan.

  4. Sammanställning av prioriterade ljusaspekter
    En sammanställande tabell ger en tydlig översikt över vilka ljusaspekter som bör prioriteras. I tabellen framgår vilka arbetsstationer och miljöer som inte uppnår dagens krav.

  5. Humanperspektivet
    Vi ger rekommendationer kring varje enskild ljusaspekt som påverkar bland annat arbetsfokus. Genom att följa de råd som ges i rapporten gynnas medarbetarna.

  6. Bra beslutsmaterial för framtida belysningsstrategier
    Rapporten ger ett bra verktyg och beslutsmaterial för strategiska val av framtida belysningsmiljöer. Innehållet kan också användas för bedömning om man vill fortsätta medverka i projektarbetet, vilket involverar tillämpning och utvärdering av ett nytt ljusflöde som bättre tillfredsställer kroppens fysiologiska behov av ljus.